Projekt ‘Zajednica bez granica’

NAZIV PROJEKTA: Zajednica bez granica, UP.02.1.1.10.0025

KORISNIK PROJEKTA:
Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije
Đure Pilara 1, 35 000 Slavonski Brod
e-pošta: dmssb@dmsbpz.tcloud.hr
broj telefona: 035/411-328
web stranica: www.dmsbpz.hr

PARTNER U PROVEDBI PROJEKTA:
Županijska liga protiv raka – Split
Spinčićeva 1,21 000 Split
e-pošta: office@zlpr.hr
broj telefona: 021 556 476
web stranica: www.zlpr.hr

Kratki opis projekta:
Projekt “Zajednica bez granica” medijskim će izvještavanjem o osobama s invaliditetom senzibilizirati i podići svijest javnosti o problemima i poteškoćama s kojima se OSI susreću, ali najviše o mogućnostima osoba s invaliditetom kao ravnopravnih građana naše zajednice. Partnerske će radijske postaje, u ulozi nositelja lokalnog razvoja zajednice, kao glas ranjivih i marginaliziranih skupina i pojedinaca, nepristranim, pozitivnim predstavljanjem OSI široj javnosti, doprinijeti povećanju njihove socijalne uključenosti u lokalnim zajednicama.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
1. Unaprijediti kapacitete medijskih djelatnika neprofitnih radijskih postaja za stvaranje medijskog prostora namijenjenog podizanju svjesti kroz 3 edukacije i 2 studijska putovanja u svrhu kvalitetnijeg izvještavanja o osobama s invaliditetom.

2. Kvalitetnim medijskim sadržajima i programima povećati vidljivost i socijalnu uključenost osoba s invaliditetom u zajednici kroz podizanje svijesti/javne kampanje – proizvodnju i emitiranje 100 radijskih emisija.

Ukupna vrijednost projekta: 923.433,65 HRK
Bespovratna sredstva: 920.935,45 HRK (85% u iznosu od 782.795,13 HRK osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda te 15% u iznosu od 138.140,32 HRK osigurano iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske)

Razdoblje provedbe projekta:
od 20. kolovoza 2020. godine do 20. kolovoza 2022. godine

Kontakt osoba za više informacija:
Voditeljica projekta: Irena Vukas Çufalar
e-mail: irenavukas@gmail.com;
tel: 035/416-200
mob: 091/557-9308

Za više Informacija:
a) strukturnifondovi.hr
b) esf.hr

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Županijska lige protiv raka – Split

Predstavljanje projekta Zajednica bez granica

Uvodna konferencija projekta „Zajednica bez granica“ održana u petak, 25. rujna 2020. godine u 11 sati u prostorijama Radija 92 FM, Slavonski Brod. Korisnik projekta je Društvo multiple skleroze Brodsko – posavske županije, a partner na projektu Županijska liga protiv raka – Split, dok su posrednička tijela  na projektu Posredničko tijelo razine 1 – Ministarstvo kulture te Posredničko tijelo razine 2 – Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Razdoblje provedbe projekta je od 20. kolovoza 2020. godine do  20. kolovoza 2022. godine. Prilikom najave projekta Tina Ribarić iz Pronove objasnila je tehničke detalje projekta u kojem zajednički sudjeluju dvije udruge civilnog društva koje su ujedno i nakladnici dviju radijskih postaja. Ciljna skupina projekta su novinari koji sudjeluju u aktivnostima jačanja kapaciteta za rad usmjeren na socijalno uključivanje ranjivih skupina u društvu i u proizvodnji medijskih sadržaja. Ovim projektom želi se senzibilizirati javnost za ranjive skupine, istaknula je voditeljica projekta Irena Vukas Cufalar koja je naglasila i simboliku radijskog etera putem kojeg se bez barijera i ograničenja može ostvarivati javna vidljivost prava i potreba ranjivih skupina. Važnost projekta za osobe sa invaliditetom naglasio je i Željko Pudić, predsjednik Društva multiple skleroze Brodsko – posavske županije. Udruga je, kaže, zadovoljna što su konačno dočekali projekt i s nestrpljenjem kreću u realizaciju, odnosno proizvodnju emisija. Splitskom partneru projekta, Županijskoj ligi protiv raka – Split i Radiju Sunce ovo je prvo iskustvo rada na projektu financiranom iz europskih fondova. Iako je Radio Sunce i u dosadašnjem radu pratio ovu tematiku, projekt u kojem sudjeluju postaje i formalna tjedna emisija na radiju. Ujedno, projektom se poboljšava i unaprjeđuje suradnja između dvaju radija koja traje već nekoliko godina. Na uvodnoj konferenciji sudjelovali su i zamjenik Pravobraniteljice za osobe sa invaliditetom Dario Jurišić  iz Zagreba te savjetnik Mario Burek iz Osijeka. Izražavajući potporu Ureda pravobraniteljice ovom projektu, Jurišić je naglasio važnost medija za osobe sa invaliditetom i udruge koje se bave poboljšavanjem njihovog položaja u društvu. Drži da će se i osobe i udruge rado odazivati na pozive na gostovanja u emisijama upravo zbog želje da budu ravnopravni sudionici u društvu. Na kraju dana, svima nam je jednako važna kultura, sport, druženje, a upravo cilju ravnopravnog sudjelovanja u društvu osoba sa invaliditetom teži ovaj projekt i emisije koje će se proizvoditi

Planinarenje slijepih osoba

Mogu li slabovidne i slijepe osobe planinariti? Krajem rujna održana je kratka planinarska ruta za slijepe osobe. Ivan Bogdanović , potpredsjednik Županijska udruge slijepih iz Splita (ŽUS) navodi da pojedine slijepe osobe u Zagrebu već dugo planinare uz vodstvo. Motivirani time, i ŽUS je želio organizirati sličan izlet za njihove članove. Pomogli su aktivisti iz Hrvatskog planinarskog saveza koji su i osnovali radnu skupinu za uključivanje slijepih i slabovidnih osoba u planinarske aktivnosti. Djeluje 40-ak vodiča koji aktivno vode slijepe osobe u planine. Slijepi planinar Ferucio Lazarić odlučio je posjetiti Split u sklopu svog projekta Via adriatica. Stoga su se i članovi ŽUS aktivirali kako bi organizirali izlet za slijepe osobe putem trasirane staze za osobe sa invaliditetom od predjela Truše u Tugarima pokraj Splita do crkvice Gospe snježne. Ivan Bogdanović je objasnio kako slijepe osobe planinare. Slijepi planinar uhvati se za ruksak videćeg pratitelja ili dodirom ramena korak po korak uspijevaju savladati planinarsku stazu. Iako je slijepim osobama uskraćen vizualni dio planinskog ugođaja, Ivan ističe kako slijepe osobe možda čak intenzivnije osjećaju mirise (kadulja, mirta) i zvukove (ptice, potok) čime mogu uživati u doživljaju planine. U razgovoru u emisiji Ivan Bogdanović govorio je i o svojim svakodnevnim aktivnostima kao slijepe osobe. Objasnio je kako se koristi autobusnim prijevozom, kako se snalazi sa semaforima i istaknuo svoja uglavnom pozitivna iskustva mobilnosti na splitskim ulicama. Ivan navodi i neke simpatične situacije koje su mu se događale u šetnji gradom. Ukazao je i na potrebu prilagođavanja nekih semafora u gradu Splitu slijepim osobama čime bi im se omogućila bolja mobilnost i ravnopravno sudjelovanje u prometu.

Jedna priča našeg slušatelja

Svatko ima pravo na dostojan život i na dostupnost javnih dobara i usluga.  Barem bi trebao imati. No, svakoga se može pitati jesu li mu dostupne javne usluge i javna dobra. Tada ćemo i dobiti dojam o raskoraku težnje iz prve rečenice i zbilje koju živimo. A zbilja jest takva da zaista postoje ljudi koji prkose svim ograničenjima. Jednog od njih poznaje ”pola grada”. Zove se Neno Radačić. Gospodin koji voli društvo, šetnje i kave s prijateljima, odlaske na utakmice Hajduka, voli igrati kvizove i slušati Radio Sunce. To je ono što smo znali o njemu prije nego smo ga bolje upoznali. Dali smo mu priliku da ga upozna i ”cijeli grad”. Barem po glasu. U našoj je emisiji govorio o svojim svakodnevnim aktivnostima, majci o kojoj skrbi i koja skrbi za njega, svemu onome što smo već napisali. Neno je ispričao i svoju priču iz davnih dana. U jednoj prometnoj nesreći sredinom 1991. teško je nastradao. Liječnici su mislili da neće preživjeti. Oporavak je bio dug i neizvjestan. Dvije godine morao se služiti kolicima kako bi uopće bio mobilan. Danas, gotovo 30 godina kasnije, ima medicinske implantante u koljenima, hoda uz pomoć pomagala, uz veliki napor savladava čak i kratke duljine. No, ništa ga ne sprječava da uživa u onome što voli; polaganim šetnjama, kavi u gradu, odlascima na utakmice, odlascima na more. Kad se zaželi popiti kavu na radiju i porazgovarati sa voditeljicom Andreom, javi se i pita može li doći. Navrati. Ostane pola sata. A onda: ”molim lijepo, obveze zovu i stojte mi dobro”. I ti, Neno. Navrati kad zaželiš. Kave uvijek ima.

Područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Malo manje od 500 tisuća osoba u Hrvatskoj ima status osobe sa invaliditetom. Ta brojka ne uključuje djecu budući da se ona ne upisuju u registar. Posljedice nekog vida invaliditeta osjećaju svi članovi obitelji osobe sa invaliditetom. Velike brojke ukazale su i na potrebu da ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom (OSI) djeluje na području cijele Hrvatske. Prije godinu dana počeo je sa radom područni ured u Splitu, a vodi ga Maja Karaman Grbavac, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Objasnila je ovlasti područnog ureda koje se odnose na prijedloge za promjenu propisa kako bi se poboljšao položaj OSI u društvu, slanje preporuka i mišljenja, osobno savjetovanje za OSI, djecu, roditelje, sve one koji trebaju savjet i pomoć. Ured nema izvršne ovlasti ni pravne ovlasti za zastupanje pojedinaca. Ured u Splitu u kojem djeluju dvije osobe pokriva 4 županije na kojem živi nešto manje od 100 tisuća osoba sa invaliditetom. Savjetnica Karaman Grbavac iznosi podatak o načinu ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom u postupcima pri centrima za socijalnu skrb i sudjelovanju Ureda u ujednačavanju prakse centara za socijalnu skrb. Stranke se, u pravilu, javljaju Uredu, najčešće u potrazi za informacijama o svojim pravima. Savjetnicu Karaman Grbavac ne čudi neinformiranost osoba sa invaliditetom o svojim pravima budući da se u ”šumi propisa i procedura” čak i pravnici ponekad ne snalaze najbolje. Iz prakse Ureda vidljiva je i suradnja sa poslodavcima kojima je Ured uvijek na usluzi vezano za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Među brojnim primjerima, savjetnica iznosi priču iz jedne jedinice lokalne samouprave (JLS) u kojoj se na natječaj za posao javila osoba s invaliditetom koja je bila nepismena. Poslodavac je tražio od Ureda informaciju kako će ispoštovati propise o zapošljavanju osoba sa invaliditetom pri čemu je Ured svojim uputama pomogao poslodavcu, u ovom slučaju JLS.

Boris Bjedov

On je mladić koji je  slijep. Služi se bijelim štapom. Za kretanje po Splitu često se služi i vlastitim sjećanjem.  U nepoznatim kvartovima se snalazi nešto teže. Zato je zamolio putem društvenih mreža da mu netko pokaže njemu nepoznate rute i prošeta s njim i na taj način upozna nove kvartove.  U ovoj emisiji upoznali smo našeg sugrađanina  Borisa Bjedova koji  je od rođenja slijep.   Ujedno je i  viši fizioterapeut . Pratio je nastavu tako da je snimao diktafonom predavanja. Obuku bijelim štapom je prošao još 1997 i to je trajalo 2 tjedna. Tad je naučio šetat sam u školu jer je rutu znao napamet. Za svoje školovanje kaže da je bilo jako teško jer bi snimao predavanja pa prepisivao sve na pisaču mašinu za brajicu. Puno vremena bi tu izgubio, na preslušavanje i prepisivanje.  Kaže da su profesori imali razumijevanja za njega, ali po pitanju integracije u društvo nije zadovoljan. Kaže da nije mogao ići na izlete s razredom ni na ekskurziju, tada nije bilo asistenata.  Ono što se moglo učiniti po njegovom mišljenju  je da su se mogla djeca više angažirati oko pomoći svakodnevne kroz razne ustupke koje bi ih motivirale da se sami požele uključiti u pomoć.  Kaže da kad pozove ljude da mu pomognu naučiti novu rutu , zna se javiti nekoliko ljudi. Treba mu i po 2 sata ili više da nauči neke nove rute.  Danas se samostalno kreće i preko Marjana , Rive, Vidilice i Varoša. U šetnju ide svaki dan, osim kada pada kiša. Ljeti se kupa na plaži za invalide na Žnjanu. Trenutno nije zaposlen.  Radio je sezonski prošle godine i godinu prije. Kaže da je  moderna tehnologija   donijela neke inovacije, pa ima bijelih štapova sa senzorima u sebi koji su iznimno skupi.  Mobiteli za slijepe, narukvice koje detektiraju prepreke , sva ta tehnologija je skupa pa i njemu nedostupna. Smatra da bi država trebala omogućiti te stvari. Psa nema jer je i velika procedura za dobiti ga ali i jer je velika obveza. Zamjera Udruzi  Slijepih Split što ga kritiziraju , ali ne znaju pohvaliti. Istaknuo je da poštuje svačiju stručnost iako se ne slaže s njima. Borisu Bjedovu se možete javiti ukoliko želite pomoći i preko  njegovog Facebook profila.

Ivan i Ivan iz ŽU Slijepih Split

Predsjednik ŽUS Split Ivan Tokić i Ivan Bogdanović podpredsjednik  ŽUS Split su gostovala u emisiji prvenstveno  povodom toga da je Udruga odlučila pomoći potresom pogođenim područjima ali i poplavljenim područjima u Kokorićima.  Oko 20ak slijepih članova Udruge  slijepih u Sisačko-moslavačkoj županiji treba pomoć i oni je prikupljaju i šalju. U Kokorićima pomažu gospođi Zlati Pervan čija je kuća uništena u potpunosti pa su poslali 5000kn pomoći. S obzirom da se sve treba obnoviti, pa pokušavaju naći još načina za pomoći.  U Hrvatskoj djeluje Hrvatski Savez Slijepih i suradnja je kaže dobra, sudjeluju na raznim aktivnostima koje organiziraju. Imaju i dobru suradnju s drugim Udrugama iz  Dalmacije. Savez se kaže godinama bori za inkluzivni dodatak tj. dodatak zbog troškova nastalih zbog invaliditeta, ali ima nekoliko problema na koje ne obraćaju baš pažnju, kao npr. To što slijepim učenicima  uvijek kasne knjige na brajevom pismu i ne stignu sve, vrlo mali broj gradova je pristupačan slijepim osobama  , trakama, oznakama na barijevom pismu, zvučna najava stanica u autobusima  itd. Istaknuli su i neke probleme funkcioniranja lokalnih udruga i Saveza kao krovne udruge koji kažu često ne mogu iskazati svoj bijes u lokalnim medijima jer ovise o projektima lokalne samouprave. Kaže da njihova udruga ima sreću što dobro surađuje s Gradom i Županijom, jer ih se i poziva i sluša ali nemaju svi takvu suradnju.

Problem je često kažu komunikacija između udruga i Gradova pa dolazi do nepotrebnih nesporazuma.  Suradnja s gradskim tvrtkama i Gradom  , pa čak i financijska pomoć je kažu jako dobra. Nažalost, zbog pandemije aktivnosti su im u ovo vrijeme potpuno stale. Inače su pokrenuli planinarenje za članove,  na proljeće će biti i biciklizam za članove, pikado sekcija, šahovska sekcija, kreativna sekcija, izrada sapuna, oslikavanje torbi…  Udruga broji oko 350 članova, od toga 11 djece do 18 godina . Udruga pruža pomoć djeci u integraciji u školski sustav, preko 150 tisuća kuna donacija je prikupljeno u zadnjih godinu dana i sva sredstva su išla za školsku djecu, za knjige i školsku opremu.   Ta školska oprema je jako skupa, jako je puno troškova i Udruga pokušava sve te troškove pokriti roditeljima. Financiranje je uvijek preko donacija, pa tako surađuju sa Lions klub Dioklecijan, Salona, Trogir, Rotary club Split, razne tvrtke koje su donatori pa i naši sugrađani. Inače se financiraju projektima, Lokalnih samouprava, županijski, državni i EU projekti, a kako imaju dosta projekata financiranje je dosta stabilno. Dragica Erceg, maturantica gimnazije u Makarskoj , koja je članica njihove udruge i koja je ostvarila izniman uspjeh na  informatičkom natjecanju Dabar i ušla je među 10% najboljih učenika u cijeloj Europi. Trebao joj je novi laptop, pa su u dogovoru s Gradom Makarskom, kupili joj novi laptop. Pred Božić su svojim članovima odlučili financijski pomoći i podijelili bonove , na različite iznose, koliko su mogli. Sve je u suradnji s Gradom i Županijom koji za Sv. Luciju dobiju od grada 2000kn , a od Županije 10.000kn za potrebite članove.  EU projekt Zaželi  je novi projekt županijske udruge slijepih, zatražili su 15 gerontodomaćice kod slijepih osoba, pa su pozvali sve zainteresirane žene koje trebaju posao da se jave. Trude se da svaki član može kod njih naći nešto za sebe, bilo vjerskog, kulturnog  ili sportskog  sadržaja.

Mario Markovina

Rođeni Trogiranin , član Udruge Slijepih Split Mario Markovina  rođen je   slijep, ali  ne doživljava svoju sljepoću kao hendikep već kao stanje. Došao nam je u podijeliti svoju životnu priču.  Kaže da ga to stanje nije nikad ograničavalo u životu, od najranije dobi preko fakultetskih dana, pa do danas . Živio je i putovao po cijelom svijetu možda najviše zahvaljujući svom glazbenom obrazovanju jer radi i kao voditelj klapa, sve skupa  bio je voditelj 20ak klapa i to mu je bio glavni izvor prihoda dugo vremena. Osvojio je tako i brojne nagrade, Festival klapa u Omišu, gdje je otpjevao sve 4 dionice. 4 puta je osvajao Omiški festival, česte debitantske nagrade.  Odlučio je ne koristiti psa vodiča jer kaže da bi ga to ograničavalo u kretanju.  Završio je osnovnu i srednju školu na harmonici pa često zasvira i danas, svira i gitaru, klavir, saksofon, bubnjevi, bas gitara, mandolina…. Kao dijete je vozio bicikl,  kasnije i jet ski, a i pilotirao je avionom.  Ima i podcast na kojem radi od prvog lock-downa prošle godine, koji je namijenjen slijepima i bavi se problematikom slijepih  i slabovidnih ljudi. Kaže da na našem govornom području toga baš i nema , takvih podcasta namijenjenih slijepima, svega nekoliko postoji. Kaže da je danas puno bolja situacija danas u odnosu na prije za slijepe osobe ponajviše zbog  današnje razvijene i dostupne tehnologije. Kad je u pitanju prilagođenost Splita slijepim osobama, kaže da bi moglo biti puno bolje sa više zvučnih semafora i da je kao u Zagrebu gdje tramvaji izgovaraju broj linije i stanice.  Nisu to koraci impresivni  kao u velikim europskim gradovima, puno je to sve sporije nego u drugim gradovima Europe, ali kaže da stvari ipak idu naprijed.

Toni Bošnjaković  parabiatlonac

Život često ispred nas stavi prepreke koje se ponekad čine nepremostive, ali ne i za Tonija Bošnjakovića, koji nam se telefonski javio iz Mrkoplja s treninga i ispričao svoju nevjerojatnu životnu priču. Toni je parabiatlonac, to je paraolimpijski sport koji objedinjuje skijaško  trčanje i streljaštvo. Prisjetio se 2014 kada mu se dogodila nesreća, dok je putovao vlakom. U Austriji je izašao na stanici u WC, vlak je krenuo, on je skočio na vlak s vanjske strane i držao se jedno vrijeme, odlučio je skočiti i noge su mu završile pod vlakom.  Ostao je bez obje noge, odveli su ga u bolnicu u Austiju 9 dana , potom ga vratili u Hrvatsku i krenula je rehabilitacija. Kaže da mu je trebalo oko 4 mjeseca za oporaviti se. Na prvi pregled , kad je dobio prve proteze, otišao  je s biciklom u bolnicu.  Kaže da uvijek pokušava imati neka nova iskustva radi svog psihičkog zdravlja. Ima uvijek vjere u to da će bolje doći i ne želi potonuti i to ga gura naprijed. Kaže da je uvijek bio avanturističkog duha i radio razne ludosti.  Zbog nesreće je shvatio važnost sporta u svom životu.  Zadnjih 6-7 godina je na 5 treninga tjedno, a ne samo da voli treninge već su mu i fizički potrebni. To je shvatio kad je 2 tjedna morao pauzirati s treninzima pa su mu počeli bolovi u nogama na mjestu amputacije kad bi stavio protezu. Što je aktivniji, manje problema ima s protezama.  Sam je izradio trkaće proteze od čelika. Kaže da u Hrvatskoj paratletici nije bilo sluha za njega iako ne razumije zašto jer prije njega nije bilo trkača sa dvije proteze ne samo u Hrvatskoj već i šire. Ostao je pri skijaškom trčanju pa je razmišljao kako preinačiti svoje proteze za trčanje u one za skijaško trčanje, pa je u suradnji s protetičarom napravio  proteze uz pomoć kojih sad trči na skijanju i zapravo jedini na svijetu ima taj model.  Protetika je jako skupa , rade se od karbona pa su skupe, njegove su koštale oko 90 tisuća kuna, pa je on napravio sam čelične proteze uz trošak od 200-300kn. Vidi dosta prostora u razvoju protetike u Hrvatskoj koje ne bi trebale toliko koštati i da su cijene tako visoke i da djeca koja imaju amputaciju mogu trčati.  Bio je među prvima kad je trebalo pomoći potresom pogođenim područjima , pa je krenuo u Petrinju s prijateljima  i popravljao štetu, pomagao i nosio pomoć.  Toni Bošnjaković je svojim pozitivnim pristupom životu i nepresušnom energijom  postao inspiracija mnogima.

Anđela Mužinić  paraolimpijka

Anđela Mužinić je sa svega 13 godina pretrpjela automobilsku nesreću u kojoj je ostala nepokretna . Za našu emisiju se prisjetila tih događaja 2006 godine i ispričala nam svoj put oporavka.  Anđela je bila aktivna sportašica, trenirala odbojku, a tu kobnu večer se vraćala s utakmice u Srinjine. U automobilu kojim je upravljao trener bile su još tri njene suigračice, cesta je bila skliska i automobil je upao u provaliju. Ne sjeća se detalja nesreće ni trenutaka neposredno iza , do buđenja u bolnici. Ozljede kralježnice su bile takve prirode da su zahtijevale hitnu operaciju koja se nije mogla izvesti u Splitu, pa je zrakoplovom Vlade RH prebačena u Zagreb gdje je uspješno operirana.  Doktori su joj rekli roditeljima da neće više hodati, ali da budu sretni što može micati rukama. To je bio prvi njihov susret s pojmovima kao tetraplegičar i paraplegičar. No, Anđela je uvijek bila pozitivna. Kaže da je podrška koja je uslijedila nakon toga sa svih strana bila nevjerojatna. Dočekao ju je razred iz osnovne škole za koji kaže da joj je pružao puno ljubavi i podrške, a i škola  isto tako, koja je morala prilagoditi ulaz u školu njoj i kolicima. Danas ta OŠ Srinjine ima i lift , a pozitivna iskustva ima i iz srednje škole i fakulteta. No, nije sve išlo glatko od starta, kaže da je prilagodba na kolica bilo težak, taj prvi kontakt nije prošao najbolje i trebalo je vremena za naviknuti se upravljati kolicima.  Nakon nesreće nije više bilo moguće baviti se odbojkom , ali je već 2007 godine počela trenirati stolni tenis.  Helenu  Dretar Karić je prvi put gledala u Varaždinskim toplicama, nakon nesreće, ali tada još nije bila zainteresirana za stolni tenis.  Dobila je poziv od Splitskog saveza osoba sa invaliditetom koji je došao s njom u školu pričati i pozvati je da igra. Ona se odazvala i od tada je sve počelo. S Helenom Dretar, s kojom sad igra u paru,  osvojila je i brončanu medalju i kaže da ni sama ne zna koliko imaju medalja. Ističe da je jako zadovoljna odnosom prema sportašima s invaliditetom. Anđela kaže da su joj svi govorili da neće moći živjeti od sporta i da mora završiti fakultet , ali ona danas živi od sporta, ima stipendije od države, plaćene turnire, pripreme, brinu se o masažama i vitaminizaciji, a završila je i fakultet.  Primila je i priznanje u Londonu  za vrijeme paraolimpijskih igara, ‘Best of the best award’ kao najbolja mlada europska paraolimpijka. 

VRAPČIĆI I PEER PODRŠKA

Udruga za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići iz Slavonskog Broda primila je u Velikoj dvorani Gradske knjižnice Slavonski Brod partnerske udruge iz šest hrvatskih gradova kako bi predstavili svoje udruge te zajedno približili svrhu i dobrobiti ovog projekta građanima Slavonskog Broda, uz najavu projektnih aktivnosti. Predsjednica Udruge Vrapčići, Dubravka Ergović Novotny izrazila je zadovoljstvo što je udruga partner na jednom ovakvom projektu koji donosi obuhvatniji pristup oporavku osoba sa psihosocijalnim teškoćama. Iz Udruge Ludruga iz Zagreba govorila je Ksenija Kapelj, koordinatorica projekta, koja je detaljno opisala glavne projektne aktivnosti i istaknula vrijedan doprinos ovog projekta u obliku različitih edukacija za peer stručnjake i edukacije namijenjene profesionalcima koji rade s osobama s psihosocijalnim poteškoćama. Peer podrška uključuje osobe koje imaju iskustvo oporavka od psihičke bolesti ili poremećaja te predstavljaju pružatelje pomoći, nade i podrške onima koji su na početku procesa oporavka. Zašto je to važno, ne samo za osobe koje se susreću s tim problemom, nego i za nas kao zajednicu, rekla nam je Marta Kljaić Martić, voditeljica programa.

SVJETSKI DAN LIMFOMA

U povodu Svjetskog dana limfoma koji se obilježava 15. rujna o aktivnostima vezanim uz ovaj datum i o bolesti, i važnosti podrške oboljelima od leukemije razgovarali smo s Draženom Vincekom, predsjednikom HULL Podružnice Varaždin i krovne Hrvatske udruge leukemija i limfomi. Mjesec rujan je mjesec hematoloških bolesti. Daljnje aktivnosti obilježiti će 22. rujna – Svjetski dan kronične mijeloične leukemije, i u listopadu Svjetski dan mijelodisplastičnog sindroma. Važnost zajedničkog djelovanja je i činjenica da su se izborili da neki od lijekova dođu na liste. A najvažnije je organizirati članovima stručna savjetovanja, predavanja, psihosocijalna podrška… Izdaju brošure u tiskanom i PDF formatu, a mogu se pogledati na stranici HULL-a. Oni su i dio Saveza -Uz sve prepreke, pozitivno razmišljanje pomaže oboljelima, poručuje Dražen Vincek.

PLAVI CVIJET-PODRŽAVA I EDUCIRA

Udruga Plavi cvijet – udruga roditelja i osoba s poteškoćama šireg autističnog spektra iz Slavonskog Broda i udruga Loris – udruga odgajatelja predškolskog odgoja BPŽ, organiziraju u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu “Tjedan sustavne podrške odgojno – obrazovnim djelatnicima u radu s djecom sa TUR-om”. O samom događaju, važnosti educiranih kadrova i samoj interakciji svih dionika razgovarali smo s Ivom Klarić, glavnom koordinatoricom Udruge Plavi cvijet. Antonija Vukašinović, predsjednica udruge Loris govorila je o podršci djeci s teškoćama u razvoju. Važno je informiranje lokalne zajednice, inkluzija djece u vrtiću i školi, ali najvažnije je senzibiliziranje javnosti prema djeci s teškoćama u razvoju. Edukacije su besplatne, a stručnjaci su vrhunski te će biti svima od velike koristi. Predavanja će biti snimljena i dostupna svima koji ne mogu sudjelovati.

MEĐUNARODNI TJEDAN GLUHIH

Ovaj tjedan u eteru smo obilježili Međunarodni tjedan gluhih i Međunarodni dan znakovnih jezika. O ovoj temi,projektima i aktivnostima razgovarali smo sa stručnom suradnicom Saveza, Zdravkom Baštijan. Hrvatski savez gluhih i nagluhih organizira aktivnosti i djeluje u svrhu gluhih i nagluhih osoba na području Republike Hrvatske. Jedna od aktivnosti Saveza je i zagovaranje prava koja proizlaze iz socijalnog i mirovinskog sustava kod donositelja odluka, a to radi sudjelovanjem u radnim skupinama za izradu prijedloga nacrta zakona i ostalim stručnim tijelima važnim za zajednicu Gluhih.

LISTOPAD – MJESEC BORBE ZA ZDRAVLJE

Listopad je itekako aktivan i borbeni mjesec kada su u pitanju razne kampanje koje promiču prevenciju i zdrav način života. Listopad je Mjesec borbe protiv raka dojke. Niz događaja, i najava organizira Hrvatska liga za borbu protiv raka, a u našoj emisiji O nama, uvijek s nama, gost je bio predsjednik Lige protiv raka prof.dr.sc. Damir Eljuga, dr.med.,specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke onkologije,primarijus i viši znanstveni suradnik. Uz Mjesec borbe protiv raka, razgovarali smo i o Danu ružičaste vrpce (3. listopad), najavili Globaton – planinarenjem protiv ginekološkog raka, Dan plave vrpce – ILCO, Europa Donnu, o tome kako je prošao Terry Fox Run. Niz tema, aktivnosti i najava, uz onu najvažniju poruku – prevencija prije svega, čuvajte svoje zdravlje!

ŽIVIMO PROMJENE!

U povodu Svjetskog dana cerebralne paralize, 6. listopada, razgovarali smo s Đurom Cerančevićem, voditeljem projekata Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize. Savez okuplja 32 udruge, i vrlo su aktivni projektno i u borbi za prava osoba s invaliditetom. Prilagođeni uvjetima, održavaju online kampanje i digitalne konferencije. – Neke od važnih tema, područja o kojima se treba govoriti su osobna asistencija, sportske aktivnosti, inkluzivni dodatak, istaknuo je Đuro Cerančević. Drugi dio emisije, posvetili smo lokalno – slavonskobrodskoj udruzi Loco moto o čijim smo aktivnostima, projektima i problemima razgovarali s predsjednicom udruge Goradnom Mišković.

POTRAGA ZA SREĆOM

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada), Festival mentalnog zdravlja u organizaciji udruge Vrapčići “Ok je ne biti ok” započeo je predavanjem “Potraga za srećom” dr.med. Igora Salopeka u velikoj dvorani Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu. Nastavak neformalnog dijela Festivala, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, održan je u Tvrđavi, a subotnja aktivnost privukla je mnoge Brođane na “kavu s psihologom”. U sklopu emisije razgovarali smo s predavačem Igorom Salopekom, predsjednicom Udruge Vrapčići Dubravkom Ergović i članom Franjom Tomićem, koji je istaknuo da je u očuvanju mentalnog zdravlja itekako važno uključivanje u udrugu.

POSTUPAJ S PAŽNJOM!

U povodu Svjetskog dana osteoporoze (20. listopada) razgovarali smo s Blaženkom Miškić, pročelnicom službe za internističke bolesti slavonskobrodske Opće bolnice, ujedno i osnivačicom prvog multidisciplinarnog tima za osteoporozu u zemlji. – Ova bolest ne boli i, ako čovjek ne dobije prijelom, koji je prvi znak osteoporoze, praktički se i ne javi liječniku. Zato multidisciplinarni pristup bitan, jer uključuje liječnike specijaliste, koji prijelome vide odmah nakon traume – kazala je voditeljica dr. Blaženka Miškić. S ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti Hrvatsko društvo za osteoporozu u sklopu kampanje „I to je osteoporoza, postupaj s pažnjom“ organizirat će besplatne preglede mjerenja gustoće kosti, kada to bude omogućavala epidemiološka situacija. Građani će se moći telefonski naručiti na broj telefona koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskog društva za osteoporozu i obaviti pregled koji im može spasiti život.

HIPERAKTIVNI SANJARI

U povodu Tjedna ADHDA-a u Hrvatskoj o provedenim online predavanjima i aktivnostima udruge Buđenje razgovarali smo s potpredsjednicom udruge Anamarijom Ružak. U emisiji smo se dotaknuli pitanja kao što su: broj djece i odraslih s ADHD – om, kako prepoznati ADHD – simptomi, podružnice, ADHD Europe… U drugom dijelu emisije najavljujemo on – line predavanja koje će biti 27.listopada, naziva “Hiperaktini sanjari u 21. stoljeću”, uz moderatoricu predavanja Anamariju Ružak, a predavač će biti Marko Ferek, predsjednik udruge Buđenje, koji će se javiti iz Vijetnama.

RAD S LJUDIMA, ZAJEDNICOM

U povodu Svjetskog dana radne terapije razgovarali smo sa Sašom Radić, predsjednicom Hrvatske udruge radnih terapeuta koja promiče profesionalne interese radnih terapeuta, etičnost u provođenju radnoterapijske djelatnosti i kvalitetu radnoterapijskih usluga u Republici Hrvatskoj, a okuplja stručne prvostupnike radne terapije i studente radne terapije. Udruga je već dvadeset godina vrlo aktivna u promicanju najvažnijih životnih vrijednosti: zdravlja, dobrobiti i kvalitete svakodnevnog života, kao temeljnih postavki struke radne terapije. Svim radnim terapeutkinjama i terapeutima, studenticama i studentima radne terapije te svim zaljubljenicima u radnu terapiju čestitamo Svjetski dan radne terapije!

“BRKATI STUDENI”

U tijeku je Movember – “brkati studeni” mjesec kada gradimo svijest o raku prostate. O javnozdravstvenoj kampanji Movember – “brkati studeni” razgovarali smo s glavnom tajnicom Hrvatske lige za borbu protiv raka Nedom Ferenčić Vrban. U kampanji je naglašeno da je rak prostate drugi najčešći zloćudni tumor u muškaraca, da se vrlo lako dijagnosticira, u početnoj je fazi razmjerno lako izlječiv operacijom ili zračenjem u gotovo 100% slučajeva i da se d dijagnosticira iz krvi mjerenjem PSA (prostata specifičnog antigena). Iz Lige ističu da su javnozdravstvene kampanje važne jer doprinose smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka prostate u Hrvatskoj.

PROBAJTE BARICU!

U današnjoj emisiji imali smo poticajnu gošću – 36. godišnju Maju koja boluje od multiple skleroze (Maja u šali kaže da je MS njena podstanarka), ali iz Majine životne promjene vidljivo je da je MS bila poticaj za zdravi život. Maja je nakon dijagnoze, dobila otkaz. A sve to negativno, pretvorila je u pozitivno i zdravo – otvorila vlastiti posao i počela s zdravim (možemo reći i sretnim) načinom života. Majina promjena je postala i njen brand – Nutty BARica i NUTTY byMaja. Radi se o zdravim, potpuno prirodnim energetskim pločicama, koje ne mogu biti bolji doručak ili snack. Maja kaže; – Uskoro ćemo morati uzeti i partnera za dostave jer smo jednostavno preplavljeni poslom. Bravo za Maju, a mi jedva čekamo probati BARicu!

BEZ GRANICE – U ETERU I DRUŠTVU

Predstavnici Društva multiple skleroze Brodsko-posavske zajednice i Radija 92 fm u Slavonskom Brodu su održali uvodnu konferenciju projekta „Zajednica bez granica“ na kojoj su predstavili glavne ciljeve i aktivnosti projekta koji će provoditi dvije godine. Uz sudionike konferencije, partnere s Radija Sunce iz Splita, posebni gosti su bili predstavnici Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice i Mario Burek, savjetnik iz područnog ureda u Osijeku, koji su nakon konferencije, održali i prvu u nizu edukacija za novinare.
– Eter nema granica, u njemu nema barijere pa je prikladan i naziv projekta ‘Zajednica bez granica’. One društvene barijere, pak, nastojimo smanjiti što je više moguće. Projekt je dugoočekivan i spremni smo za realizaciju. U sklopu projekta emitirat ćemo stotinjak radijskih emisija, ali tu su i edukacije poput ove namijenjene medijskim djelatnicima. I nas kojima su osobe s invaliditetom svakodnevno u fokusu, važno je podsjetiti i stalno educirati kada su u pitanju pitanja i prava osoba s invaliditetom, rekla je voditeljica projekta Irena Vukas Çufalar.

EDUKATIVNO I RAZUMLJIVO

U sklopu projekta „Zajednica bez granica“ u prostorima Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije i u suradnji s Udrugom za unapređenje mentalnog zdravlja „Vrapčići“ održana je dvodnevna edukacija za novinare Radija92 fm o standardima izrade lako razumljivih informacija za osobe s intelektualnim poteškoćama. Predavačice, u prvom dijelu Dijana Rac, i u drugom dijelu Dubravka Ergović i Josipa Erdeši, sudionicima su objasnile pravila i standarde te moguće probleme, odnosno nerazumijevanje koje se može pojaviti u komunikaciji s osobama s intelektualnim poteškoćama te na koji način te probleme izbjeći i napraviti dobar/razumljiv medijski prilog. U sklopu edukacije održano je i niz zanimljivih, praktičnih vježbi komunikacije. O tome koliko su teme vezane za osobe s intelektualnim poteškoćama još uvijek nedovoljno zastupljena i istražena tema u medijima i zajednici, naglasile su voditeljice projekata Marta Kljaić Martić (Udruga Vrapčići) i Irena Vukas Cufalar (Radio92fm). Projekt „zajednica bez granica“ provodi Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije, a sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

FILM, PREDSTAVA, MISA “BEZ GRANICA”

Kada je u pitanju život i prilagodba djece s autizmom i zajednice u kojoj žive, Udruga Plavi cvijet pomiče granice u našem gradu. Za Radio92 razgovarali smo s predsjednicom Udruge Ivom Alilović Klarić koja je istaknula da su članovi/roditelji itekako aktivni i pomiču granice – tako su u suradnji s Cinestarom imali prilagođenu filmsku večer, a Kazališna družina “ Ivana Brlić-Mažuranić” izvela je prilagođenu predstavu “Evo poze Ezopove”. Ono što roditelje i djecu je posebno razveselilo je bila sveta misa u slavonskobrodskom Franjevačkom samostanu: – Održana je prva misa za našu djecu, misa na kojoj su naša djeca mogla biti ono što jesu, gdje nismo morali stalno ih umirivati i opominjati, a mi nismo imali konstantan grč u želudcu. Zahvaljujemo se na gostoprimstvu i veselimo se novom susretu!, istaknula je Iva Alilović Klarić.

IZGRADNJA BOLJEG

U znatno drukčijim uvjetima, i ove godine, obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Ujedinjeni narodi ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježavaju pod motom Izgradnja boljeg: prema svijetu nakon COVID-a 19 koji uključuje osobe s invaliditetom, pristupačan je i održiv. Stoga u skladu s UN motom pozivamo hrvatske građane da ovu krizu pretvorimo u priliku za izgradnju društva bez prepreka uistinu jednakih mogućnosti, poručuje pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, razgovarali smo s Darijom Jurišić, zamjenikom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o statusu OSI populacije i problemima s kojima se suočavaju te važnosti nezavisne institucije pravobraniteljice u zaštiti i borbi za njihova prava. U drugom dijelu emisije razgovarali smo sa Željkom Pudićem, predsjednikom gradskog Povjerenstva OSI i predsjednikom Društva multiple skleroze BPŽ;
-Uz sve projektne aktivnosti koje poboljšavaju život osobama s invaliditetom, jedna od najvažnijih je druženje koje je ove godine onemogućeno. Nema poznate fešte u Bukovlju ni naše najbitnije aktivnosti – obilazak teško pokretnih i nepokretnih članova Udruge ususret Božiću.

O ČEMU SU RASPRAVLJALI ČLANOVI STRUČNOG SAVJETA POSI?

U virtualnom okruženju, održan je 3. ovogodišnji sastanak 4. saziva Stručnog savjeta Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. O čemu je bilo riječi na sastanku, razgovarali smo sa zamjenikom pravobraniteljice Darijom Jurišićem.

Zbog trenutnih okolnosti vezano za COVID-19, kao posebni problemi prepoznati su nedostupnost zdravstvenih usluga, terapijskih i rehabilitacijskih postupaka usmjerenih na održavanje zdravstvenog stanja, nedostatak ili ograničenost osobne asistencije, nedostatak bolničkog osoblja i antidekubitalne opreme u bolničkim ustanovama te drugi brojni izazovi koji onemogućavaju normalan život i funkcioniranje osoba s invaliditetom i njihovih bližnjih.

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić istaknuo je; – Posebna rasprava vodila se vezano uz najavu dolaska cjepiva i procese procjepljivanja stanovništva gdje još uvijek postoji veliki broj nepoznanica. Kao izazov se postavilo pitanje obveze cijepljenja osobnih asistenata. Zatim su otvorena pitanja – što činiti kada oba roditelja djeteta s teškoćama obole od korone; kako dodatno pružiti psihološku pomoć osobama s invaliditetom; kako se nositi s izazovima koji se mijenjaju iz dana u dan…

Članovi Stručnog savjeta iskazali su i nezadovoljstvo zbog ne donošenja izmjena i poboljšavanja važećeg zakonskog okvira, kao i načina i sporosti rada pojedinih radnih skupina osnovanih pri nadležnim ministarstvima. Naglašeno je veliko nezadovoljstvo odgađanjem donošenja okvira za osobnu asistenciju i inkluzivni dodatak te odgađanje donošenja izmjena i dopuna važećeg Zakona o socijalnoj skrbi. Prema dostupnim informacijama većina ovih pitanja se odgađa za 2022. godinu.

(PRED)BLAGDANSKA DEPRESIJA

U sklopu projekta “Zajednica bez granica”, u suradnji s Udrugom za unapređenje mentalnog zdravlja “Vrapčići” snimili smo emisiju prilagođenu osobama s intelektualnim poteškoćama, i naravno, svim slušateljima. Uz stručnu sugovornicu, psihologinju Udruge, Josipu Erdeši, gost emisije bio je Saša Safundžić, a tema (pred)blagdanska depresija.
Neka od pitanja na koje je Saša odgovorio bila su:

Kako se osjećate vezano uz nadolazeće blagdane?
– Prazno i tužno. Teško mi je kad vidim kako drugi imaju bogate, ispunjene živote te mi se čini da moj život ništa ne vrijedi. Svi se okupljaju, druže, vole, poklanjaju si poklone, a ja se osjećam usamljeno i kao da sam teret bližnjima. Nisam za veselje i ne volim gledati druge kako se vesele. Znam da to u stvarnosti nije tako, ali tako se osjećam. Zato imam članove svoje udruge koji me na to svakodnevno podsjećaju.

Što vam pomaže prebroditi ovo teško razdoblje?
Pomažu mi prijatelji koji mi stalno govore kako ne smijem biti tako negativan i imati crne misli.

SLAVEN I SAŠA NA „PUTU OKO SVIJETA“

U posljednjoj emisiji „O nama, uvijek s nama“, ove ne tako dobre godine, Saša Drinić razgovarao je s poticajnim sugovornikom: Slaven Škrobot je, kako sam za sebe kaže, pustolov i strastveni zaljubljenik u glazbu i putovanja. Ima 34 godine i svaku priliku koristi za istraživanje svijeta, a njegov blog postaje sve popularniji. I Slaven, i Saša radijski povezani eterom, razgovarali su iz nešto drukčije perspektive – iz invalidskih kolica. Ta, za njih neograničavajuća okolnost, svima nam je dala nadu za bolje sutra, i potvrdila da ništa nije nemoguće.

KNJIŽNICA BEZ PREPREKA

Jedan od iznimno važnih pomaka i projekata je Hrvatska knjižnica za slijepe. O povijesti, fundusu, izdanjima i tonskim zapisima knjiga razgovarali smo s ravnateljicom Karolinom Zlatar Radigović. Naravno, ne samo knjige nego i knjižnica su u potpunosti prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama, pa i na taj način da zapošljavaju slijepe osobe. U drugom dijelu emisije razgovarali smo s Ivanom Vinko, diplomiranom knjižničarkom. Ivana je govorila o svome životu, slijepa je od rođenja, završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, radi posao koji voli. Ipak još uvijek nailazi na prepreke – prije svega one arhitektonske – i apelira; ne ostavljajte bicikle tamo gdje im nije mjesto!

ZA „POSEBNE“ ZUBIĆE – POSEBAN ZUBAR!

Zamislite da vas boli zub, a ne možete to nikome objasniti? Ili da je najbliži stomatolog u Osijeku ili Zagrebu, a na termin morate čekati minimalno dva tjedna?
Nedostatak zdravstvene zaštite (stomatološke), samo je jedan od problema iz zdravstvenog sustava s kojim se susreću djeca s autizmom, odnosno njihovi roditelji.
O ovoj temi, razgovarali smo s Ivom Alilović Klarić, predsjednicom Udruge Plavi cvijet, koja nam je opisala kako je bilo suočiti se s jednom ovako teškom situacijom, a u nadi da ćemo potaknuti da naši najmlađi u Slavonskom Brodu dobiju svu potrebnu zdravstvenu zaštitu.

KAKO POMOĆI SLIJEPIM OSOBAMA NAKON POTRESA?

Zamislite kako je biti slijepa osoba u situaciji kao što je potres? Nakon razgovora s predsjednikom Udruge slijepih Sisačko -moslavačke županije, Sisak, Dankom Tomanićem, moramo apelirati, pomoći!
Razmjere ovog razornog potresa nismo još u stanju procijeniti, ali znamo da su mnogi naši članovi morali napustiti svoje domove i potražiti organizirani smještaj ili otići kod svoje rodbine. Procjenjujem da će nam biti potrebni i timovi za psihološku podršku slijepim osobama koje su u velikom šoku i strahu. Ono što je najbitnije znati jest činjenica da su sačuvani životi svih naših članova i djelatnika Udruge. Zahvaljujem, svima onima koji su nas zvali i dijelili sa nama ovu tragediju, poručio je predsjednik Udruge Danko Tomanić.

FILIP VOLI RADIO

U sklopu projekta Zajednica bez granica u suradnji s Udrugom Vrapčići održana je Edukacija za medijske djelatnike o standardima izrade lako razumljivih informacija za osobe s intelektualnim poteškoćama. Produkt radionice je i izrada prilagođenih radijskih emisija. U drugoj po redu emisiji ugostili smo Josipu Erdeši, psihologinju i stručnu voditeljicu u Udruzi za unapređenje mentalnog zdravlja Vrapčići iz Slavonskog Broda, i u drugom dijelu emisije Filipa koji je osoba s intelektualnim teškoćama, i njegovu majku Vedranu Rudaj. Mikrofon smo prepustili našoj kolegici Ivani Imrešković.
– Osobe s intelektualnim teškoćama imaju brojna znanja, vještine i interese, vole se družiti te ih nikada ne treba doživljavati kao višak ili kao nekoga tko nije od koristi društvu. Treba razumjeti da i oni mogu mnogo toga doprinijeti svojoj zajednici, baš kao i ljudi bez intelektualnih teškoća, istaknula je Josipa Erdeši.

“PRUŽAM TI RUKU”

Udruga ‘Pružam ti ruku’ Umag, Associazione ‘Ti porgo la mia mano’ Umago je neprofitna organizacija za promicanje, razvitak i unapređenje položaja djece s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, kroz ranu intervenciju, re/habilitaciju, savjetodavnu i stručnu pomoć, a predsjednica ove udruge, naša sugovornica je Tatjana Bakran. Tatjana je majka četvero djece, troje odraslih i petogodišnjeg Roka koji ima autizam. U emisiji smo razgovarali o svim Tatjaninim projektnim i društvenim aktivnostima te preprekama na koje nailazi kao majka.
-Voljela bih da se roditelji više i češće obrate za podršku, većina njih smatra da mogu sami i bez podrške van institucija. Nadam se da ćemo svojim akcijama još više informirati i obrazovati našu djecu i cijelu zajednicu da bolje razumije i prihvati djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, – ističe Tatjana Bakran.

„MA, TO JE SAMO MS…“

Vladimir Delač član je Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije, i naš dragi sugovornik u studiju (Vlado ima pravi radijski glas J ). Razgovarali smo o svim preprekama i izazovima u suživotu s MS-om. Vlado ima dvojicu sinova ( mlađi ima tek šest mjeseci), a izazov „biti tata“ prihvatio je spremno. – MS je bolest koja ima tisuću lica, i jednako toliko prepreka, ali i životnih izazova. Uz udrugu, prijatelje, i aktivnosti koje tamo imamo, naravno, najvažnija je potpora obitelji. Život s MS-om je težak, ali sam ipak sretan čovjek, rekao je Vladimir.

Kornelija Livaja- moždani udar

U emisiji  Zajednica bez granica govorili smo u moždanom udaru.  Posljednjih 10-ak godina su  se promijenila naša saznanja o moždanom udaru. Ranija istraživanja su uglavnom obuhvaćala mušku populaciju iako moždani udar kod žena ima svoje specifičnosti. O moždanom udaru , iz vlastite perspektive, došla nam je ispričati Kornelija Livaja, kolegica radijska novinarka. Doživjela je doživjela moždani udar upravo u najproduktivnijoj dobi , u 45 godini, prije 4 godine.  Iznenada, bez  tipičnih simptoma.  Hitna pomoć je brzo reagirala i odvela je u bolnicu. Došlo je do pucanja karotide u mozgu, nije bilo operacije, obavili su trombolizu. Kaže da je i dalje mogla govoriti, ali je stradao motorički centar, što je često kod ishemijskih moždanih udara jer dolazi do odumiranja motoričkih centara.  Liječnici su je obavijestili da je od tog trenutka doživotni invalid i oporavak nije izgledan.  Upućena je u toplice i na tome su se usluge zdravstvenog sustava zaustavile . Oporavak poslije teškog moždanog kao njezin težak je i dug. Krenula  je na neurorobotiku u Polikliniku Glavić u Dubrovniku. Hodala je na lokomatu. Sve terapije je sama financirala jer joj nije bilo omogućeno od strane HZZO-a . Štoviše, kao  osoba koja se oporavlja nakon moždanog, nema pravo rehabilitaciju u toplicama više od jednom godišnje.

No, terapija u privatnoj klinici urodila je plodom, danas hoda samostalno, može sama funkcionirati, iako dugo nije mogla čak dvije godine je bila potpuno ovisna o pomoći drugih. Kaže da sustav ne pomaže. Nema nikakve udruge uopće u Hrvatskoj koja bi dala informacije i pružila potporu . Zbog toga je odlučila osnovati udrugu za osobe koje su pretrpjele moždani udar i  pružati informacije o pravima koja imaju i emocionalnu  potporu.  Kaže da je sad sretnija osoba jer je usred sve te nesreće pronašla prave vrijednosti u životu, a nada se da će  svojim iskustvom pomoći drugima koji su prošli isto što i ona.

Irena Bibić- Dravetov sindrom

Gošća nam je bila predsjednica udruge Dravet sindrom Irena Bibić koja je ujedno i majka 14-godišnje djevojčice Petre Anđele koja boluje od  ovog rijetkog sindroma. U Hrvatskoj se ne zna točan broj djece oboljelih od Dravet sindroma  . O svemu tome i svojim iskustvima nam je došla ispričati naša gošća koja je objasnila što je točno Dravet sindrom. Radi se o vrlo rijetkom obliku epilepsije koji počinje u  vrlo ranoj dobi , pa  čak u dojenačkoj dobi.  Jako ga je teško prepoznati. Napadaji traju duže od 5 minuta. Prati ga povišena temperatura i konvulzije.  Nakon početnog napadaja, krenu svi drugi epileptički napadi koji budu toliko učestali da dijete gotovo uopće ne izlazi iz stanja napadaja.  Dijete do druge godine ima normalan neurološki razvoj, a nakon druge godine počinju se pojavljivati drugi simptomi i poremećaji, od onih spavanja, do ortopedskih, do poremećaja iz autističnog spektra. Razvije im se poremećaj vegetativnog živčanog sustava i ti poremećaji znaju biti ozbiljniji od napada.  Do Dravet sindroma dolazi zbog genetskih mutacija . U Udruzi imaju 30ak evidentiranih oboljelih od Dravet sindroma. Pretpostavljaju da ima još oboljelih u Hrvatskoj. Zabrinjavajući su podaci da se do dijagnoze dolazi sa 5 godina, a do postavljanja dijagnoze liječi se dijete krivim lijekovima što ubrzava razvoj bolesti. Irena Bibić to smatra nedopustivim u današnje doba dostupnosti genetskih testova da se toliko čeka na dijagnozu. Po statistikama bi moglo biti čak oko 80 osoba  koje su još uvijek čekaju dijagnozu.  U prosjeku se čeka 3 godine da liječnik posumnja na Dravet sindrom, pa nakon toga još 2 godine za dijagnozu. U svijetu se nakon drugog epileptičkog napada šalje na genetske testove.  Dravet je specifičan jer je vrlo sužen po pitanju korištenja epileptika. On se samo pokuša staviti pod kontrolu.  Njenoj kćeri Petri Anđeli je sve počelo sa 2 mjeseca života i prvim epileptičkim napadom. Kad je imala svega 6 mjeseci stanje joj se pogoršalo s napadima , dobivala je krive lijekove koji su joj još pogoršali stanje.  Razvili su se i drugi simptomi osim Draveta. Petra Anđela danas ima 14 godina , njena majka kaže da su se navikli. Nije lako, zahtjevno je imati tako bolesno dijete kojem obrazovni sustav ne prati njihove potrebe kako kaže, jer Petra Anđela ima puno poremećaja. Uzima novi lijek i napadi su se smanjili na svega 2 napada mjesečno tj. dva dana mjesečno ima napade više puta u danu. Sada uz pomoć tog novog lijeka počela je uživati u običnim stvarima poput izlaska vani, kupanja u kadi itd. Irena Bibić kaže da uvijek postoji nada da će jednog dana Petra Anđela biti bolje. Roditeljima djece s ovim sindromom poručila je da se mogu javiti u Udrugu, na web stranici su svi kontakt podaci i , a imaju i  facebook stranicu.

Sven Maretić 

U Hrvatskoj godišnje oko 100 osoba  doživi ozljede leđne moždine zbog čega postaju osobe s invaliditetom. Najčešće je to zbog prometnih nesreća ili skokova u vodu. Naš gost u emisiji je stradao u prometnoj nesreći sa svega 17 godina nakon čega je ostao vezan uz invalidska kolica. Danas on inspirira mnoge u sličnoj situaciji da se ne predaju i svojim pozitivnim stavom  unosi radost u mnoge živote . Sven Maretić nam je ispričao svoju životnu priču. Nakon nesreće kaže da su ti prvi trenutci bili teški, liječnici su bili ‘brutalno’  iskreni prema njemu i nisu davali nikakvu nadu u oporavak. Prvo je otišao u Varaždinske toplice na 2 mjeseca rehabilitacije. Nakon toga se vratio u Split i nastavio s rehabilitacijom kući. Kaže da mu je najveći izazov bio objasnit ljudima da više nikad ništa neće biti isto.  Nastavio je sa srednjom školom, ali i prehrambenim navikama na koje je navikao prije nesreće, što nikako nije bilo dobro. Došao je do 100 kg. A u školi je bilo puno stepenica, prijatelji su ga nosili prepričava uz smijeh.   To ga je potaklo da se okrene sportu.  Predsjednik Saveza sportaša s invaliditetom je stupio u kontakt s njim i preporučio mu neke sportove. To je bio ključan trenutak. Kaže da postoji velika razlika između profesionalnog parasporta i rekreacijskog kojim se on bavi, jer kako kaže, društven je i voli se baviti i drugim stvarima. Počeo je s plivanjem , a onda je nastavio s košarkom. Jedan je od osnivača Košarkaškog kluba invalida Split. Najteža je bilo preživjeti tu prvu godinu , pa čak i zainteresirati druge osobe s invaliditetom da im se priključe u košarci. Danas klub broji 16 igrača i nastoje svima osigurati svu potrebnu opremu  za igranje. Korona ih je malo usporila u treniranju zbog same nemogućnosti treniranja u zatvorenom. Zbog korone je odlučio početi trenirati tenis i osnovao je teniski klub za osobe s invaliditetom, što je njegov novi projekt. Početkom mjeseca travnja održan je ATP Challenger  turnir u Splitu gdje je prezentirao tenis u kolicima.  Vožnja kolica u tenisu je specifična i teško se uči , a i nema trenera koji ga mogu naučiti.  Kaže da je i problem što osobe s invaliditetom trebaju  za svaki sport drukčija kolica koja su izuzetno skupa i koja ne mogu sami sebi platiti. Kolica za tenis koštaju i po 45 tisuća kuna.  Zato se zahvaljuje svim donatorima na pomoći jer bez njih ne bi mogli baviti sportom. Pokrenuta je inicijativa da se  za studente na Kineziološkom fakultetu  uvede bar jedan ili nekoliko predmeta za trenere osoba s invaliditetom. Posebno je ponosan na jednu akciju koja je omogućila da osobe s invaliditetom dobiju besplatan prijevoz   Jadrolinijom na otoke i do kopna , imali su akciju koja je urodila plodom. Pravilnik se promijenio i sada mogu putovati besplatno.  Sven kaže da se puno toga popravilo u Splitu po pitanju olakšavanja kretanja po gradu osobama s invaliditetom, osim u jednoj stvari a to je nedostatak parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i činjenicu da i ta mjesta koja postoje koriste osobe koje nisu invalidi. Pohvalio je trenutnu suradnju s aktualnom gradskom vlasti i nada se da će se nastaviti dobra suradnja.

Dino Sinovčić- paraolimpijac i paraplivač

Dino Sinovčić je naš paraplivač i paraolimpijac koji boluje od artrogripoze, rijetke bolesti koju ima od rođenja. Manifestira se tako da obuhvaća zglobove. Kaže da je on sretan jer bolest  zna obuhvatiti cijelo tijelo, ali njemu je obuhvatila samo ruke.  Neizlječiva je , tretira se operacijama i fizikalnim terapijama. I Dino je prošao mnogobrojne operacije koje mu nisu pomogle dugoročno, jer bi uvijek došlo do recidiva i kao da ništa nije radio. U dječjoj dobio do 12te godine je imao između 10 i 15 operacija  nakon koje je slijedila rehabilitacija. Kaže da je učio i po bolnicama i to ga je spašavalo da ne zaostaje u gradivu. Igrao se sa svojim vršnjacima i nije bio zapostavljen u druženju, smatra da je imao sretno djetinjstvo. Kaže da je bolest na njega u toj najranijoj dobi utjecala tako da mu je očvrsnula karakter i volju za uspjehom i . Često kaže da granice ne postoje i da se sve može kad se hoće, a sam Dino je najbolji primjer tome, jer živi svoj moto.  Sve je strahove, kaže ostavio po bolnicama  i to mu je pomoglo u sportu. Nakon svih operacija doktori su predložili bazen kao rehabilitaciju. Tu su ga vidjeli treneri plivačkog kluba Mornar i pozvali ga da se priključi klubu. Nakon par mjeseci treninga išao je i na prvo državno prvenstvo.  Opisao nam je i jedan svoj dan , od buđenja već oko 6h ujutro trening, fizikalna terapija, ručak, teretana, opet trening . Provede između 6 do 8 sati trenirajući svaki dan. Kaže da navečer nema baš snage ni za što drugo osim spavanja.  2009 godine na Europskom prvenstvu je osvojio prvu medalju, nakon toga ga je počeo pratiti Hrvatski paraolimpijski odbor koji skrbi o svim njegovim potrebama danas, od prehrane, fizioterapeuta, mentalni treneri, nutricionist, cijeli team od 9 ljudi koji se brinu da sve funkcionira kako treba. Uz sve sportske obveze Dino je nedavno stekao diplomu na Kineziološkom fakultetu – smjer sportski trener plivanja  i plan mu je vrlo skoro početi raditi, po mogućnosti kada  se vrati s Paraolimpijskih igara u Tokyu.  Za Igre se  pripremaju već par godina, a aktivno od 10 mjeseca prošle godine. Kaže da su očekivanja velika od njega po pitanju Olimpijskih igara i da zna da svi očekuju  medalju , ali ga to ne opterećuje previše. Fokusiran je na Europsko prvenstvo koje mu slijedi uskoro i to mu je zagrijavanje prije Tokya.  Trenutno se snima dokumentarni film o njemu , Bruna Bajić snima dokumentarac o njegovom životu. Malo sve kasni zbog korone, ali se nada da će film biti gotov prije idućeg ljeta i da će tada imati premijeru. Nada se da će taj film možda motivirati nekog na neke promjene u životu. Poručuje da svatko od nas može napraviti promjenu u životu ako to želi. Kaže i da je situacija u gradu u zadnje četiri godine sve bolja i da je Split postao prijateljski grad za osobe s invaliditetom, dosta se napravilo. Ističe problem s parkirnim  mjestima ali i to bi trebalo biti bolje ubrzo.  Poručio je svim osobama s invaliditetom da ne stoje kući, da krenu raditi , izađu iz kuće, kreću se i promjene nešto u svom životu.

VIRGINIA WOOLF, CATHERINE ZETA JONES, AMY  WINEHOUSE

Edukativno, informativno i emotivno, zahvaljujući Udruzi Vrapčići i Josipi Erdeši, stručnoj psihologinji, snimili smo još jednu u nizu specijaliziranu emisiju. Tema je bipolarni afektivni poremećaj- razlika između depresivne i manične faze, uzroci, liječenje. O svakodnevnoj funkcionalnosti i suživotu s BAP razgovarali smo Biljanom Ljubović, članicom  udruge Vrapčići. Biljana nam je opisala kako je izgledao njen život od prepoznavanja simptoma, dijagnoze, do toga kako danas živi s BAP-om i koliko to utječe na svakodnevni život te zašto je važno biti dio udruge.

KAMO PUTOVATI? GDJE JE PRISTUPAČNO

U emisiji razgovaramo sa Sinišom Kekić, osnivačem specijalizirane putničke agencije za osobe s invaliditetom Travabled. Siniša je osoba s invaliditetom, i upravo invalidska kolica postala su mu poticaj za pregled kako i gdje osobe s invaliditetom mogu putovati bez prepreka.  razgovarali smo o arhitektonskim barijerama, neprilagođenim objektima, općenito gradovima u Hrvatskoj. Siniša je, što se tiče prilagođenog turizma, pohvalio  germanske zemlje, prijevoznika Flixbus, Dubrovnik kao donekle prilagođen hrvatski grad. Razgovarali smo naravno i o preprekama – nedovoljna educiranost zetovaca, koji nekada ni ne pomognu osobi s invaliditetom, platforme koje su, kao u Slavonskom Brodu na željezničkom kolodvoru, napravljene, ali zaključane… Sinišina poruka je jasna- prilagođeni turizam je prioritet za razvoj zemlje i društvene svijesti!

NEREALISTIČNI POGLEDA NA SVIJET

Sretni smo što u sklopu projekta “zajednica bez granica” imamo priliku  surađivati i podići svijest, i nadamo se poboljšati mentalno zdravlje naše zajednice. zahvaljujemo udruzi za unapređenje mentalnog zdravlja “vrapčići” što nas upućuje i mentorira naše emisije. a naš eter otvoren je za sve. Ovaj puta su ga obogatili svojom životnom pričom Franjo i Magdalena, a uz stručni dio psihologinje Josipe Erdeši, s “druge strane” mikrofona, bila je volonterka udruge, Tena Gunčević. Magdalena i Franjo podijelili su s nama svoje iskustvo suživota sa shizofrenijom i opisali vlastita suočavanja s nerealističnim pogledom na svijet, neprimjerenim emocijama i drugim teškoćama koje se javljaju uslijed shizofrenije.

NAJVAŽNIJE JE „MI“

Djeca s autizmom vrlo često koriste zamjenicu “ti” umjesto “ja”, a sebe često nazivaju svojim imenom. To je samo jedna od specifičnosti, a više o svemu, imali smo priliku upoznati u Tjednu svjesnosti o autizmu koji je održan u organizaciji udruge Plavi cvijet. Gošće emisije su  bile Ivana Potnik i Vedrana Rudaj, majke djece s teškoćama u razvoju ,članice Udruge “Plavi cvijet ”. Razgovarali smo o nizu tema kao što su; koliko je važna  edukacija roditelja,  koliko je teško balansirati između posla, kućnih obveza, potreba djeteta s teškoćama u razvoju i ostatka obitelji, koliko je sustav prilagođen potrebama roditelja, koliko su postojeći mehanizmi podrške dobri… Nadamo se da je bar ovaj Tjedan dao poticaj da je nebitno „ti“ ili „ja“ – najvažnije je „mi“!

VIŠE OD 20 GODINA S MS-om

Željko Pudić s MS-om živi više od 20 godina. Razgovarali smo o preprekama, društvenim i arhitektonskim. O važnosti potpore – obitelji, udruge, i drugih članova prijatelja. O nastavku aktivnosti i u onom trenutku kad dobijete ova zastrašujuću dijagnozu. Željko je istaknuo i važnost udruge u izgradnji šire društvene svijesti, te medija, posebno radija koji u fokusu ima OSI populaciju. Koliko je teško izbalansirati dnevne aktivnosti, preporuke o cijepljenju kada su u pitanju MS i Covid te kako podnosi nove terapije (dugo čekane) i Ocrevus, samo su neke od tema razgovora.

ZDRAVLJE U DUGINIM BOJAMA

S gošćom emisije Natašom  Čošić, ravnateljicom Osnovne škole  Milana Amruša iz Slavonskog Broda, razgovarali smo  o Svjetskom tjednu zdravlja i  aktivnostima koje su provodili i koje će provoditi. Nazivom kampanje  “Zdravlje u duginim bojama” želimo naglasiti  da su učenici škole Milana Amruša još uvijek neravnopravni u društvu i žive u lošim materijalnim uvjetima. – Zbog naših učenika s poteškoćama koristimo suvremene tehnološka pomagala- interaktivna ploča, pametne kocke – senzori… Pokrenuli smo i projekt “Zazeleni školu” gdje su djeca sadila  začinsko bilje. Sve aktivnosti u školi usmjerene su na napredak učenika. Rehabilitatori koji rade u školi jedini su osposobljeni za rad s učenicima i nakon završetka škole mogu ići dalje, upisati određena zanimanja, a koji ne žele mogu kod ovdje ostati do 21 godine starosti. Oni koji ostaju dodatno se educiraju kako bi bili samostalniji u budućem životu, istaknula je ravnateljica, te dodala važnost roditelja u rehabilitaciji djeteta, kao i sudjelovanje u udrugama, edukacijama i svim aktivnostima koje stvaraju bolje okruženje za dijete.

MARA – BUDUĆA PSIHOLOGINJA

Nacionalni dan cerebralne paralize (5. svibnja) obilježili smo i u našem eteru, razgovorom s Marom Jurković, djevojke  koja živi s cerebralnom paralizom, članicom udruge Leptirići Ploče, budućom studenticom psihologije u Rijeci. Ovogodišnji Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom posvećen je temi Obrazovanje djece i mladih s cerebralnom paralizom u Republici Hrvatskoj. Tema se oslanja na nacionalne i međunarodne dokumente u kojima su sadržane važne odrednice koje uključuju područja odgoja i obrazovanja kroz sudjelovanje i uživanje prava na odgoj i obrazovanje na ravnopravnoj osnovi.

DIGITALNO, DRUŠTVENO, OSVIJEŠTENO

Digitalna pristupačnost postaje sve aktualnija, a digitalno oblikovanje sve važnije. Zbog toga samo posjetili slavonskobrodsku Gimnaziju gdje smo sa zanimljivim sugovornicima razgovarali upravo o ovoj temi. Gošće emisije su ravnateljica Ines Martinović, profesorica Snježana Kauzlarić i troje učenika. Digitalno oblikovanje  postaje izborna nastava i projekt u kojemu učenici izrađuju držač za slikanje namijenjen osobama s invaliditetom, u suradnji s Udrugom Loco moto iz Slavonskog Broda i članicom Kristinom Terihaj, osobom s invaliditetom, zahvaljujući kojoj su napravili u potpunosti prilagođen držač. Uz ovaj, sugovornice su istaknule i niz drugih ideja i projekata, a kako je bitno raditi nešto korisno, izjavili su i učenici koji su sudjelovali u izradi ove inovacije koja će itekako olakšati svakodnevne aktivnosti osoba s invaliditetom.

JA KA – NAJJAČA

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika razgovarali smo s predsjednicom Udruge Jaka iz Osijeka, Veselinkom Kastratović kojoj je dijagnoza raka jajnika dala snagu za borbu, ne samo za sebe, nego i sve žene koje se susreću s ovom nemilosrdnom bolešću. Biti članicom udruge važno je iz svakog aspekta, posebno snage i potpore koje članice daju jedne drugima.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Županijske lige protiv raka – Split.
Ukupna vrijednost projekta: 923.433,65 HRK
Projekt je sufinanciran 85% u iznosu od 782.795,13 HRK iz sredstava Europskog socijalnog fonda te Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Županijske lige protiv raka – Split.